Startseite
Sie sind hier: Startseite // Vecernje molitve

Vecernje molitve


Prije nego legnem na počinak
Prije nego legnem na počinak, tebi, Bože, predajem svoje srce i zahvaljujem ti na svakom tvom daru koji si mi darovao. Ako sam te danas ozlovoljio, molim te da mi oprostiš! Tada ću s radošću zatvoriti oči, nada mnom bdi anđeo dok snivam. Marijo, najdraža moja majko, preporučujem ti se. Tvoj križ, o Isuse, neka me milostivo štiti od svega zla.
Među rane svoje sakrij me! Tada ću spavati sigurno, čestito i čisto. Amen.

Ostani s nama
Ostani s nama, Gospodine, jer večer je, jer mrači se.
Ostani s nama i s cijelom tvojom Crkvom. Ostani s nama i na večer dana, na večer života, na večer svijeta. Ostani s nama svojom milošću i dobrotom, svojom svetom riječju i sakramentom, tvojom utjehom i blagoslovom. Ostani s nama kad se nad nas spusti noć nevolje i tjeskobe,
noć sumnje i iskušenja, noć samoće i napuštenosti, noć bolesti i boli,
noć gorke smrti. Ostani s nama i našim bližnjima, sa svom braćom i sestrama, malima i velikima,
bližima i dalekima, zdravima i bolesnima, radosnima i tužnima, sa svima slomljena srca. Ostani s nama i sa svim svojim vjernicima sada i u vijeke vjekova. Amen. Walter Lotz

Ostani s nama
Ostani s nama, Gospodine, jer večer je, jer mrači se.
Ostani s nama i sa svim ljudima. Ostani s nama i na večer dana, na večer života, na večer svijeta. Ostani s nama svojom milošću i dobrotom, svojom svetom riječju i sakramentom, svojom utjehom i blagoslovom. Ostani s nama kad se nad nas spusti noć nevolje i tjeskobe,
noć sumnje i iskušenja, noć samoće i napuštenosti, noć bolesti i boli,
noć gorke smrti. Ostani s nama i sa svom svojom djecom sada i u vijeke vjekova. Amen.

Hvala ti na današnjem danu
Gospodine, zahvaljujem ti na ovom danu. Oprosti mi ako nisam u potpunosti živio u tvome duhu.
Zahvaljujem ti što sam ostao zdrav i što mi se ništa loše nije dogodilo. Oprosti mi ako sam drugima učinio nepravdu.
Zahvaljujem ti na zadacima koje je ovaj dan zahtijevao od mene i na kojima sam mogao iskušati svoju snagu i izdržljivost. Oprosti mi ako nisam sve učinio kako je trebalo biti učinjeno.
Hvala ti na mojim bližnjima u obitelji, na njihovom osmijehu, njihovim prijateljskim riječima, razumijevanju i na tome što me podnose. Pomozi im da mi oproste ako sam bio nepromišljen i neljubazan prema njima.
Hvala ti za radost svega lijepoga što mi se dogodilo danas. Oprosti mi ako sam svojim ponašanjem pokvario radost drugih.
Hvala ti za nadu nakon svakog poraza. Oprosti mi ako sam razočarao druge.
Hvala ti za utjehu u svemu lijepome čime je moj život tako bogat usprkos svim nedaćama. Daj da i drugi pronađu tu utjehu. +

Hvala ti na blagoslovima
Dobrostivi Oče, hvala ti od srca na svim blagoslovima koje sam danas primio iz tvoje ruke. Darovao si mi strpljenje i spasio me od mnogih bolesti tijela i duše.
Oče, priznajem da sam grešnik pred tobom. Zato molim za milost koju mi je dao tvoj jedinorođeni Sin, Isus Krist. Uvijek si naš Otac. Budi i sada u tamnoj noći moj Otac, moja zaštita i moj spasitelj. Daruj mi spokoj i san. Zaštitniče svih ljudi, čuj još jednom prije nego što zaspim moju molitvu za sve ljude. Blagoslovi moju rodbinu, prijatelje i dobročinitelje, kao i moje neprijatelje i klevetnike. Bdij nad mojim susjedima i svim ljudima. Smiluj se svim siromašnima, nesretnima, beskućnicima, uplakanima, bolesnima i umirućima koji ne mogu zaspati. Čuvaj mjesto u kojem živim, i neka svi dijelovi Zemlje postanu svjedocima tvoje sveprisutne dobrote. Neka svi mirno spavaju i probude se sretni. Amen. J.M. Sailer

Hvala što si priveo kraju ovaj dan
Gospodine, Bože moj, hvala ti što si priveo kraju ovaj dan. Hvala ti što mi duši i tijelu daješ počinak. Tvoja ruka je bila nada mnom, štitila me i čuvala. Oprosti mi nedostatak vjere i sve grijehe ovog dana i pomozi mi da i ja oprostim onima koji su se o mene ogriješili. Daj da zaspim u miru pod tvojom zaštitu, i izbavi me od napasti tame. Preporučujem ti moju obitelj, preporučujem ti ovu kuću, preporučujem ti moje tijelo i dušu. Bože, hvaljeno budi tvoje sveto ime. Dietrich Bonhoeffer

Položio si svoju ruku na mene
Položio si svoju ruku na mene i okružuješ me svojim bićem. Daruješ mi zaštitu i ne trebam se ničega bojati. U daljini si mi blizu, u tami moje si svjetlo, na rubu ponora čvrsti oslonac. Ako padnem, ti ćeš me uhvatiti. Bože, budi hvaljen što me tako uzimaš k sebi. Ti si me stvorio, oblikovao moje udove, moje tijelo učinio živim. Mogu se samo diviti tvom čudesnom djelu.
Čak i tada, kao što me pozvao u život, već si znao sve o meni, moje pute si već unaprijed vidio i prepoznao hoću li djelovati prema tvojim planovima.
Ali sada, Gospodine, istraži me. Pogledaj idem li pravim putem. Vodi me po svojoj volji. Moja pjesma zahvalnosti o tvojoj ljubavi nikada neće utihnuti.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome. Kako bijaše na početku, tako i sada i u vijeke vjekova. Amen.
Antifona, Krist vas je dirnuo, slijedite ga svim srcem! Aleluja!

Baka – Dječja molitva
Starica, sjedi puna znanja za stolom i poziva djecu. A djeca još nikada nisu spoznala strah i usudila su se pitati, kako! Prvi se Thomas usudi. On joj kaže u lice: Starice, slušaj me –zašto ti zapravo još uvijek živiš? Sjediš nagnuta, tvoje oči su mokre - iako nemaš razloga za to nadaleko i naširoko. A ako te netko nešto upita, onda se samo osmjehneš i kimaš glavom u krug. Tina kaže: A osim toga, ja ti stalno trebam ići u posjet. Drugi me već smatraju dosadnom, jer imam samo vremena za tebe. Za rad si već dugo prestara, a noge su ti stalno hladne. Iako sam upravo vidjela Anne, sada trebam ići u šetnju s tobom. Baka dugo gleda djecu - i odjednom počne govoriti: Svaki dan ću moliti da vas Otac nikad ne iznevjeri. Na grobu posjećujem siromašnu tetu i molim nebo da ne bude proklinjanja! Svake večeri, zahvaljujem Gospodinu, jer je toliko volio djecu. Voljeno dijete, dobro poslušaj, što ti dobro činiš za Oca? Claudia Zitter, 2012

Dao si mi da proživim dan u miru
O Bože, dao si mi da proživim dan u miru, daj da provedem i noć u miru. Gospodine, ti nemaš gospodara nad tobom. Nema snage, osim u tebi, ti sam nemaš nikakvih obveza. U tvojoj ruci sam proveo dan, u tvojoj ruci ću provesti noć. Sad ću spavati pod tvojim rukama. Ti si moj Otac.

Jedan dug dan je iza mene
Dragi, dobri Bože. Jedan dug dan je iza mene. Toliko toga sam vidio, čuo, doživio i naučio. Posebno me je veselilo to što je …
Božić sada jedan dan bliže. Bilo bi lijepo kad bi se svi mogli radovati ovom blagdanu. Molim te iskreno za ljude kojima ne ide tako dobro u životu. Bože, hvala ti na ovome danu! Amen.

Vječni Oče
Vječni Oče, prikazujem ti Presveto Srce Isusovo, srce tvog ljubljenog Sina, sa svim svojim djelima koje je ostvario na zemlji, kao naknadu za sve dobro što sam propustio danas i u sve dane života moga.
Slava Ocu
Vječni Oče, prikazujem ti Presveto Srce Isusovo, srce tvog ljubljenog Sina, sa svom svojom ljubavlju kojom je činio svoja djela na zemlji, kao naknadu za propuste u činjenju dobra za koje sam kriv danas i u sve dane života moga.
Slava Ocu
Vječni Oče, prikazujem ti Presveto Srce Isusovo, srce tvog ljubljenog Sina, sa svim svojim bolom i patnjom koje je pretrpio za naše spasenje, oproštenje svih grijeha koje sam počinio mišlju, riječju i djelom danas i u sve dane života moga.
Slava Ocu
Večernja Isusova molitva svetoj Matildi +

Bože, ti si na kraju vremena
Bože, ti si na kraju vremena, kako se bližio taj dan, došao da nas spasiš. Protjerao si Adama iz raja i ponovno si ga otvorio za njega. Svojom smrću na križu smiluj se meni, jer dolazi kraj mog života i noć se približava.Vrijeme je prekratko da operem mrlje. Ne mogu moliti za još mnogo godina da se pokajem za svoje grijehe. Poštedi me, Gospodine, pred svojim strašnim sudom. Smiluj mi se, kada vrijeme milosti dođe kraju.
Pogledaj na mene u miru i dobroti, kada u strogosti dođeš na sud.
Izliječi me ovdje na zemlji, i ja ću se izliječiti. Sudi mi u svojoj milosti i vodi me do pokajanja, da mogu stati pred tvoje lice tamo gore. Ne ostavljaj me na milost mojih neprijatelja, Gospodine, da ne mogu postati plijenom onih koji pletu zamku mojoj duši.

Sveti anđele
Sveti anđele čuvaru moje jadne duše i moga bijednoga života,
ne ostavljaj mene grešnika! Ne ostavljaj me zbog moje nečistoće. Ne dopusti zlu pobjedu i vlast nad mojim smrtnim tijelom.
Uzmi moju slabu i bolesnu ruku i vodi me na put spasenja. Da, sveti anđele Božji, čuvaru moga tijela i moje duše, oprosti mi sve zbog čega sam te ražalostio u sve dane života moga, i sve što sam danas griješio. Zaštiti me noćas. Čuvaj me od bijesa i došaptavanja neprijatelja, da ne bih uvrijedio Boga grijehom. Moli Boga za mene u strahu Božjem, da me ojača u strahu Božjem i da me učini dostojnim slugom Njegove Svetosti.

Hvala ti na ovom danu
Gospodine, zahvaljujem ti na ovom danu. Oprosti mi ako nisam u potpunosti živio u tvome duhu. Zahvaljujem ti što sam ostao zdrav i što mi se ništa loše nije dogodilo. Oprosti mi ako sam drugima učinio nepravdu. Zahvaljujem ti na zadacima koje je ovaj dan zahtijevao od mene i na kojima sam mogao iskušati svoju snagu i izdržljivost. Oprosti mi ako nisam sve učinio kako je trebalo biti učinjeno. Hvala ti na mojim bližnjima u obitelji, na njihovom osmijehu, njihovim prijateljskim riječima, razumijevanju i na tome što me podnose. Pomozi im da mi oproste ako sam bio nepromišljen i neljubazan prema njima.
Hvala ti za radost svega lijepoga što mi se dogodilo danas. Oprosti mi ako sam svojim ponašanjem pokvario radost drugih.
Hvala ti za nadu nakon svakog poraza. Oprosti mi ako sam razočarao druge.
Hvala ti za utjehu u svemu lijepome čime je moj život tako bogat usprkos svim nedaćama. Daj da i drugi pronađu tu utjehu.

Umoran sam, pođoh na počinak
Umoran sam, pođoh na počinak, zatvaram oči. Oče, neka tvoje oči budu iznad moga kreveta.
Ako sam danas počinio grijeh, nemoj na njega gledati. Tvoja milost i Kristova krv ispravit će svaku štetu.
Neka svi moji bližnji počivaju u tvojoj ruci. Neka ti budu preporučeni svi ljudi, veliki i mali.
Pošalji spokoj bolesnim srcima, osuši vlažne oči. Daj da u tvojoj vječnoj svetosti na nebu svi imamo udjela. Luise Hensel +
Dan hodočašća
Gospodine, večer je nakon dugog dana hodočašća. Umorni smo i iscrpljeni. Nemamo više snage. Bolna su koljena, rane su na nogama. Položi nježno svoju ruku na naša čela. Ohladi bolno koljeno rosom svoje ljubavi. Izliječi žuljeve na stopalima balzamom svoje milosti, da sutra ponovno možemo jaki i sretni ići dalje na hodočašće na grob tvoga apostola, i dalje na hodočašće našeg vlastitog života ka tebi.
Noćna molitva hodočasnika

Blagoslovi grad
Blagoslovi grad i selo, bogate, da imaju suosjećanje, siromašne, da vole jedan drugoga. Prije svega siromašne, Bože moj! Pošalji ocu koji se vraća kući djecu ususret, s anđelom smješka. Izgladi svađu supružnika. Daruj mir među braćom i sestrama. Neka onaj jedan sat koji provode zajedno bude sat pun radosti za male i velike, da nitko ne bježi od tebe, već da te svi vole, Gospodine. Molim te za sve koji se večeras ne mole tebi. Volim te za sve koji te više ne vole. Nudim ti svoj život, da njih život postane bolje i sretniji. Uzmi ga kada želiš, moj Gospode i moj Bože.

Čudesno zaštićeni dobrim moćima
Čudesno zaštićeni dobrim moćima čekamo utješeni ono što dolazi. Bog je s nama navečer i ujutro, i sasvim sigurno svakog novog dana.
Dietrich Bonhoeffer +

Od otkucaja srca do otkucaja srca
Dogodilo se. Ne želim se odvojiti od tebe – nikakva ogorčenost neće sada biti teža niti veća od tebe. Molim da Krista stavljam iznad svega. Iznad gubitaka. Gospodine, ne daj da se držim riječi koje oslabljuju moje srce. Ti ne želiš da se držimo riječi koje mogu biti ukradene ili se razbiti ili koje mogu pojesti moljci. Svu prtljagu koju nosim sa mnom također stavljam pred tvoje noge, ti znaš moju situaciju. Nauči me ići korak po korak, ne dopusti da me preplave nemogućnosti, već da slijedim svoj san u životu. Daj jaku volju u mom srcu,volju koja će slijediti tvoju volju. Srce koje nije oslabilo unatoč svim poteškoćama. Osnaži moje srce, dopusti mi da ljubim tebe, Isusa, više od svega što sada gubim, od svega onoga za čim sam čeznuo. Ti si više od toga…Vidim hrpu svojih krhotina, vidim ove nemogućnosti, idem kroz ove poteškoće, uhvatila me potreba, žedan sam i planine se čine nadmoćnima, ali ti pitaš voliš li me? Voliš li me više nego bilo što drugo? Više od drugih? Ja žrtvujem svoju želju tako što te stavljam iznad boli, tako što se usuđujem napraviti korak unatoč nemogućnosti...
Daj da gledam tamo, daj da te više volim unatoč svojoj nesposobnosti – oprosti mi i drži me čvrsto. Vapijem tebi, dođi mi, preuzmi me i živi u meni, želim s tobom živjeti, želim te uza se, želim ti svojom hvalom biti radost. Ti ćeš biti otkucaj moga srca, a kad te sretnem, stvori me iz svoga srca. Želim biti komadić koji nedostaje u tvome srcu, molim te, budi moj dio koji je do sada nedostajao, ispuni moju DNA, Isuse. Ljubi me zdravo, neka proživiš, pusti me da idem na tu vodu, i znam da me voliš. Raduješ mi se! Ja sam za tebe miris, ja sam ti radost! Ti si me stvorio – nastao sam iz tvoga srca i u njemu kucam. Ja sam jedan od tvojih članova! Sav gubitak, stavljam ti pred noge, žrtvu, kada samo ti stojiš iznad svega. S ljubavlju,
ctberlin cordula timme

Kada se nema što za moliti:
Što vrijedi pobožna riječ sama, kada se djela ne mijenjaju? Kada su nedoumice, sebičnost, strah ili mržnja veći od djela koja ostaju? Moliti s povjerenjem, također može s vremena na vrijeme potrajati dulje nego obično, dok ne shvatimo-naša molitva sada je stigla do Gospodina Isusa Krista, on zna da ja sada vjerujem da ću ga primiti. Dolazim ti i staviti nijemost pred tebe, sve nepravde koje razaraju moj um. Želim početi s HVALA, hvala, molim te, zagovaraj me! Najprije obitelj, zatim pastori, svećenici, župnici, vođe, učitelji, zatim politika, liječnici (Blagoslov rada i vodstva), prijatelji, poznanici iz naše neposredne okoline ... onda siromašni, potrebiti i slabi, a zatim i moja molba. Tko je bolestan, neka se u njegovoj zajednici mole za njega. (Stari Zavjet/ vidi pod Ivan)

Zahvaljujemo ti, Gospodine
Zahvaljujemo ti, Gospodine, jer si nas čuvao cijeloga dana. Zahvaljujemo ti, jer nas želiš čuvati cijelu noć. Molimo te, Gospodine, da do jutra spavamo u zdravlju i miru. Bdij s onima koji ove noći bdiju i plaču i zapovjedi svojim anđelima da cijelu noć provedu s onim koji tamo spavaju. Uzmi bolesne pod svoju zaštitu. Daj počinak umornima. Blagoslovi umiruće. Daj olakšanje onima koji pate. Smiluj se potlačenima. Zakrili radosne i sve nas u ime svoje ljubavi. Amen. Augustin