Startseite
Sie sind hier: Startseite // Molitve ispovijed

Molitve ispovijed


Razjedinjeno kršćanstvo
Obilježja razjedinjenog kršćanstva nisu veliki, smrtni grijesi, već spora, mlaka navika (spora kristalizacija savjesti malim lažima, utajama i dvosmislenostima), unutarnja praznina (ganuće srca je gore nego ganuće mozga) i propust.
Iz Bernanosove rasprave „Tagebuch eines Landpfarrers“ (Dnevnik jednog seoskog svećenika) (u zagradama su citati iz knjige) koji se pojavljuju u „Die Auslese“ (Odabir). +

Općenita spoznaja krivnje
Priznajem Bogu, Svemogućem, svoj braći i svim sestrama, da sam dobro ostavio a loše učinio. Sagriješio sam mišlju, riječju, djelom- mojim grijehom, mojim grijehom, mojim prevelikim grijehom. Zbog toga molim Blaženu Djevicu Mariju, sve anđele i svete, i vas, braćo i sestre, da se molite za mene Bogu, Gospodinu našemu. Amen +

Početak ispovijedi
Početak ispovijedi: moja zadnja ispovijed je bila…
Ponizno i s kajanjem želim priznati svoje grijehe.
Priznavanje grijeha, 10 Božjih zapovijedi i crkvene zapovijedi.
Na kraju ispovijedi: Moj milostivi Gospodine, oprosti mi moje grijehe.
Nakon riječi svećenika slijedi pitanje kajanja. Mi odgovaramo sa da.
Zatim slijedi otpuštanje od grijeha. Pri tome se prekrstimo te odgovaramo sa Amen. Nakon ispovijedi molimo djelo kajanja i molitve zahvale. +

Početak ispovijedi/priprema
Ljubav Božja se sastoji u tome da vršimo Njegove zapovijedi.
Ivan 1: 53
Ako moje zapovijedi budete vršili, zadržati ćete moju ljubav, isto kao što sam ja vršio zapovijedi svog Oca i zadržao Njegovu. Ivan 15:10

Priprema za ispovijed
Obratite se, pokajte se, tako da se izbrišu vaši grijesi.
Djela 03:19 / usp. Luka 24:47

Ispovijed kao sakrament duhovnog ozdravljenja i pomirenja.

Grijeh- je neposlušnost Božjoj volji. S njom se susrećemo u slijedu stvaranja i Božjim zapovijedima. Božje zapovijedi su izraz brige Božje i znak ljubavi Njegove.

Kajanje- Duh Božji u nama budi kajanje: „ne“ vlastitom grijehu. Bez kajanja opraštanje nije moguće.

Namjera- dobra namjera je čvrsto vezana s kajanjem. Ona je usmjerena protiv naših stvarnih grijeha i prijestupa.

Ispitivanje savjesti- Ako kažemo da nemamo grijeha, sami sebe dovodimo u zabludu i nema istine u nama. Ivan 1:18/usp. KKK 1450-1460

Molitva pripreme:
Bože, ti si Gospodin, iznad svega ali ipak svima blizu. Podario si mi život sa svim vještinama, talentima i snagama. Tebi se moram pravdati.

Znam da u mom životu postoji propust i grijeh. Trebao bih biti bolji upravitelj Tvojih darova. Dopusti mi da spoznam gdje sam postupio protiv Tvoje volje i za što trebam Tvoj oprost. Pošalji mi Duha Svetoga, da se oslobodim od svega što je pogrešno, da zažalim i da se iznova odlučim za Tebe. Dođi Duše Sveti, dođi! Pokaži mi moje grijehe, podari mi ljubav da se pokajem. Amen+

Ispovjedna pobožnost
Temeljite ispovijedi učinkovito pridonose razvoju duše. Nagodbi s Bogom nikada ne pristupaj površno, nego ozbiljno, tako da poslije možeš pristupiti putu u vječni život. Zbog toga zazovi svog anđela čuvara, svjedoka tvojim djelima. I Mariju, Majku milosti i milosrđa. Uzdajući se u izgubljenog Sina moli se Ocu milosrđa, srcu Spasitelja i zazovi Duha Svetoga.
Zaziv Duha Svetoga
Bože moj, ti koji prosvjetljuješ svakog čovjeka, koji dolazi u ovaj svijet, prosvijetli i moje srce sa zrakom Svoje božanske milosti, kako bih jasno spoznao svoje grijehe i nemarnosti, da se iskreno za njih pokajem i ispovjedim, da ću za njih dovoljno učiniti i kako bih se mogao popraviti. Amen.

Nakon toga preispitaj savjest prema Božjim i crkvenim zapovijedima, prema smrtnim grijesima i prema posebnim obvezama svog položaja. Promisli također jesi li zanemarivao sveta pravila.
Preispitivanje savjesti ne treba biti strašno, ali ne i površno. Djelo kajanja mora biti istinsko i mora dolaziti iz srca.
Nada za oprost
Bože, smiluj se meni, jadnom grešniku! Ti ne želiš smrt grešnika, već njegovo obraćenje i život. Iako su moji grijesi bili mnogobrojni, kao što je pijeska u moru, ti ih se nećeš spomenuti. Zašto si tužna, dušo moja? Nadaj se Gospodinu, a ja ću Mu pjevati pjesmu hvale, mom Gospodinu i Spasitelju. Kada zgriješimo, imamo zagovornika kod Oca, Isusa Krista pravednika, i on je oprost za naše grijehe. On nije došao da bi pozvao pravednike, već grešnike.
Molitva za oprost
Smiluj mi se, Bože, svojim velikim milosrđem i prema mnoštvu tvojih smilovanja izbriši moja zlodjela. Ne odbaci me od svjetla Tvog lica! Žrtva pred Tobom je smrvljeni duh. Slomljeno i ponizno srce, Bože, nećeš prezreti. Pogledaj moju bijedu, moju muku. Osjećam se tako napušteno i jadno. Grijesima moje mladosti i moje ludosti ne spominji se u Svojoj nježnosti. Oče, zgriješio sam, protiv neba i pred Tobom; nisam više dostojan zvati se Tvojim djetetom; prihvati me jedino kao jednog od Tvojih najnižih sluga.
Kajanje
Odgojio si me kao Svoje dijete, ali ja sam Tebe, najbolji Oče, izdao. Ti se me zvao, ali ja Te nisam poslušao. Volio sam više tamu nego svijetlost i više nego Tebe, moj Bože, svijet kroz njegove oči požude, tjelesne požude, i oholost života. Moje srce je nemirno dok ne pronađe mir u Tebi. Podari mi ponovno radost Tvoga spasenja, i Tvoj mir, koji mi ovaj svijet ne može podariti. Stvori u meni čisto srce, Bože, i obnovi pravi duh u meni!
Dobra namjera
Želim se otvoriti i vratiti svom Ocu. Rekao sam to, sada želim početi. Imaj strpljenja sa mnom; želim se iskupiti za ono što sam skrivio. Starog čovjeka želim zajedno s njegovim djelima zamijeniti novim koji je stvoren prema Bogu u Njegovoj pravednosti i svetosti. Paziti ću i moliti da ne dođem u napast. S Kristom želim uskrsnuti i tražiti ono što je gore, ne što je na zemlji.
Način izlaganja
Ja, jadni, grešni čovjek pred Svemogućim Bogom, Blaženom Djevicom Marijom, Svetim Ocem Franjom i Vama poštovani Oče, priznajem svoje grijehe koje sam počinio od zadnje ispovijedi.
Slijedi priznavanje grijeha. Na kraju reci:
Također uključujem sve grijehe svog prijašnjeg života, osobito one koji krše… Božju zapovijed.
Isuse, budi mi milostiv i milosrdan! +

Ispovijed
Ne onda kada samo pred svima želiš priznati sve- kada želiš privući pozornost.
Ne i onda kada iznova govoriš oprosti mi ponovno…
Ne i onda kada patiš od teških grijeha…
Ne onda kada želiš na nebo, iz straha od posljedice.
Ne onda kada drugima ne možeš istinski oprostiti, već onda kada ništa zauzvrat ne primaš; praštaš kada se pomiriš s onim što trenutno imaš i kada drugoga unatoč tome voliš. Ja volim tebe! Unatoč svemu lošemu! Uči!
Pogledaj kako se Isus pokorio Božjoj volji, pogledaj kako se svi pokoravaju Božjoj volji. Ili ćeš dopustiti da samo jedna vlas tvoje kose posjedi?

Kada se obraćaš Meni, svom Gospodinu, nisu potrebne samo rečenice, k meni dođi iskreno, odbaci sve laži, usudi se priznati Meni cijelog sebe. Priznaj istinu, sve što ti stvara grižnju savjesti, to sam ti dao da se obratiš.

Nisi htio paziti na mene-svoje utočište nisi htio u meni pronaći.

Dođi, ne držim nikoga silom, ali ne stajem na put nikome tko iskreno k meni dolazi. I ako doživiš ozdravljenje, oslobođenje i ljubav.

Onda tu ljubav ne ispuštaj, nećeš ju više ispuštati, plesati ćeš od sreće. Iako se na oči možda ništa nije promijenilo- budi strpljiv i ne budi ohol, zadrži moju ljubav.
Odluči se za Isusovo oproštenje, vjeruj u Sina Božjega- postao je čovjekom iz ljubavi prema tebi. Da te u svemu shvati i da plati za tvoje grijehe.
Zahvali Gospodinu.

Ispovijed hladnokrvno ukinuta
a) Jedan svećenik radi vikendom kao pomoćnik u župi i pita: „Trebam li ispovijedati?“ „Nažalost kod nas ne dolazi nitko ispovijedati!“ Svećenik je ipak prije svete mise otišao u ispovjedaonicu i uskoro se stvorio red pokajnika. To je rekao mjesnom župniku i dobio ovaj odgovor od njega: „ Pa, ako ćeš ti ići u ispovjedaonicu!“
b) Jedna vjeroučiteljica je rekla: „Ispovijed? Ne… zašto uopće? Moj suprug je protestant i pričešćuje se također svaki put iako se ne ispovijeda! Zašto bi me „moja crkva“ prisiljavala na ispovijed?“
c) „Ispovijed? Pa da, svakako jednom godišnje, tako glasi crkvena zapovijed… zar ne? Naš svećenik, ponekad i svjetovni svećenik, dobro i poučne propovijedi s odrješenjem. Nemam zapravo potrebu za više!“ +

Ispovijedanje u gornjem Wallisu
Agarn, Guttet-Feschel 027 473 47 00 svećenik Andreas Werlen
Ausserberg 027 946 14 27 svećenik Alex Stoffel
Betten 027 927 12 75 svećenik Bruno Gmür
Biel, Blitzingen, Niederwald 027 973 24 44 svećenik Charles Weissen
Brig 027 923 14 68 svećenik Paul Martone 027 924 38 45 Vikar Valentin Studer
Eischoll 027 934 11 58 svećenik Walter Stupf
Eisten 027 952 11 52 Pater Amandus Brigger
Ernen, Lax, Binn 027 971 11 29 svećenik Herbert Heiss
Erschmatt, Ems 027 932 11 40 svećenik Hans Berger
Fiesch, Bellwald 027 971 11 23 svećenik Pascal Venetz
Gampel 027 932 11 30 svećenik Kenneth Ekeugo
Glis 027 923 91 83 svećenik Alois Bregy
Grächen 027 956 11 89 svećenik Jean-Pierre Brunner
Grengiols 027 927 11 33 svećenik Eduard Imhof
Kippel, Ferden 027 939 11 16 svećenik Bernhard Schnyder
Lalden, Eggerberg 027 946 34 60 svećenik Rainer Pfammatter
Leukerbad, Albinen, Inden 027 470 11 70 svećenik Jean-Marie Perrig
Mörel 027 927 11 25 svećenik Oswald Perren
Mund 027 923 13 79 svećenik
Münster,Reckingen,Gluringen 027 973 11 62 svećenik Anton Carlen
Naters 027 923 86 09 svećenik Anton Eder 027 924 14 21 Kaplan Rolf Kalbermatter
Niedergesteln 027 934 11 49 Prior Ikechukwu Eze
Oberwald, Obergesteln, Ulrichen 027 973 11 58 svećenik
Ried-Brig, Termen 027 923 12 54 svećenik Richard Lehner
Ried-Mörel 027 927 21 04 Pfarrer Josef E. Fuchs
Raron, St. German 027 934 11 01 svećenik David Ryan
Saas-lmagell, Saas-Fee 027 957 23 13 svećenik Konrad Rieder
Saas-Grund, Saas-Balen 027 957 21 64 svećenik Amadée Brigger
Salgesch, Varen 027 455 01 25 svećenik Alexander Fux
Simplon-Dorf, Gondo 027 979 11 36 svećenik Josef Sarbach
Sitten, Siders 027 322 32 23 svećenik Marcel Margel.
Steg 027 932 11 26 svećenik German Burgener
Staldenried, Stalden 027 952 11 54 svećenik Eugen Zimmermann
St. Niklaus, Herbriggen 027 956 11 57 svećenik Bruno Zurbriggen
Susten, Leuk-Stadt 027 473 13 30 svećenik Thomas Michlig
Susten, Leuk-Stadt 027 473 13 30 svećenik Thomas Michlig 079 350 40 09 Auxilia Hugo Brunner
Törbel, Embd 027 952 12 82 svećenik Amadée Brigger
Turtmann 027 932 13 19 svećenik Paul Zurbriggen
Unterbäch, Bürchen 027 934 11 14 svećenik Edi Arnold
Visp 027 945 17 75 svećenik Thomas Pfammatter
Visperterminen 027 946 26 20 svećenik Robert Imseng
Wiler, Blatten 027 939 11 30 svećenik Peter Jossen
Zeneggen 027 946 00 54 svećenik Joseph Grass
Zermatt, Täsch, Randa 027 967 23 14 svećenik Stefan Roth 027 967 57 73 Vikar Daniel Rotzer

Kapucinski samostan: svake subote od 14.00-16.00 h
Za ostale satnice javiti se na vratima samostana

Potaknut
Razumijem li što podrazumijevaš pod Ekscelencijom?

Moram li biti najsnažniji čovjek na svijetu? Ili to mogu biti, iako sam najslabiji od svih, samo zbog Tebe, kralju moj?

Nisam želio više nikada pisati, baciti mrežu i ponovno se prijaviti- niti upravljati više novcem- , nikada se više boriti, više ne živjeti, već se samo skriti i smanjiti, da me nitko ne može napasti i vidjeti- strah od borbe- strah od borbe. Na križanju puta te samo čudeći pitam-ležeći ovdje.

Zbog toga mi šalješ Svoje anđele, preko njih mi navještavaš Svoju riječ. U strašnim trenutcima- u odlučujućim trenutcima grliš onoga koji se stidio i plašio- koji je mrzio, onoga koji trenutno ima oružje u ruci- njemu se obraćaš?
Kakav si to ti Bog- onaj koji smekša najtvrđeg čovjeka iznutra, da ga tako promijeniš da oduševljeno samo pred Tobom sjedim.

Sav sjaj i glamur je prolazan i vidim ono što je uistinu vrijedno. U Tebe gledati

još se ne usudim-

Što ćeš reći, kada budem stajao pred vratima?
Što ako Bog sam bude odlučivao o meni?
Onda se i ti nećeš usuditi zauzeti za mene?
Hoćeš me se i ti također stidjeti?

Isuse, ti si taj kojeg odlučni, odvažni i hrabri sluga treba:
To ću si reći danas i sutra s novom snagom moliti
da se s Tobom probudim.

Ljudi kojima se obraćaš se mogu odlučiti i staro odbaciti.
Tako puno voliš svakoga i svakome daješ Svoju ruku.
Gdje ću još na ovom svijetu naći istinsku zaštitu?
Gdje još spas, sigurnost- osim što je u Tebi? Shvati: Ne želiš, ali ne možeš drukčije za kralja, možeš ga upitati da bi mu ispravno služio.

Smijem li ti služiti, Oče?
To sam ti htio reći: „nikoga drugog više ne zovem ocem.“
Slušam, vidim i izgovaram što mi on kaže, ne što kaže svijet i što je u njemu.

zazivam- mog Kralja!

tebi, Isuse: Oslobodi me ovog tereta, pomozi mi, pomozi mi- pomozi mi
Amen, tako treba biti-

ustajem, diram tvoju haljinu.

ctberlin
cordula timme


10 Božjih zapovijedi
„Dobri učitelju, što trebam učiniti, da zaslužim život vječni?“ Mladiću koji to Isusa pita odgovara da je jako bitno Boga priznati kao jedino dobro, kao najvažnije dobro i kao
izvorište dobra.
Isus kasnije također govori: „ Ako želiš zaslužiti život vječni, slijedi zapovijedi.“ I on nabraja zapovijedi koje se odnose na ljubav prema bližnjemu:
„ Ne ubij, ne poželi tuđeg ženidbenog druga, ne ukradi, ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga, poštuj oca i majku.“
Kada je upitao: „Koja je zapovijed najvažnija?“ (Matej 22:36), Isus odgovara: „Ljubi Gospodina Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim.“ To je najvažnija i prva zapovijed. Podjednako bitna je i druga: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Od te dvije zapovijedi ovisi cijeli zakon zajedno s prorocima. Matej 22: 37-40

Ja sam Gospodin Bog tvoj:
1. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!.
3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
4. Poštuj oca i majku.
5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.
8. Ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga.
9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga.
10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.

Tri kreposti
Vjera:
Vjerom vjerujemo u Boga i u sve što nam je rekao i što nas uči putem crkve.

Nada:
Pouzdano iščekivati i živjeti u nadi da ćemo od Boga dobiti vječni život i milost da ćemo ga zaslužiti.

Ljubav:
Kroz ljubav ljubimo Boga iznad svega, i bližnjega kao samoga sebe zahvaljujući ljubavi Božjoj. (Kol 3: 14) +

Pet crkvenih zapovijedi
1. Slavi nedjelju kao dan Gospodnji
2. Nedjeljom i zapovjednim blagdanima idi na svetu misu!
3. Posti petkom.
4. Redovito se, ili bar o Uskrsu, pričesti i ispovijedi.
5. Doprinosi za crkvene potrebe i potrebe zajednice.
Sedam darova Duha Svetoga
Mudrost
Razum
Savjet
Jakost
Znanje
Pobožnost
Strah Božiji +

Sedam glavnih grijeha
Ponos
Pohlepa
Zavist
Srditost (osveta)
Lijenost (i u duhovnom životu)
Bludnost (zloupotreba snage spola)
Neumjerenost (Ovisnost) +

Sedam svetih sakramenata
Isus je koristio sedam sakramenata:
Krštenje
Potvrda
Euharistija
Pomirenje (ispovijed)
Bolesničko pomazanje
Svećenički red
Ženidba+

Sedam djela milosrđa
Gladna nahraniti.
Žedna napojiti.
Siromaha odjenuti.
Putnika primiti.
Bolesnika pohoditi.
Zarobljenike pohoditi.
Mrtve pokopati.

Sedam duhovnih djela milosrđa
Grešnika pokarati.
Neuka poučiti.
Dvoumna savjetovati.
Žalosna i nevoljna utješiti
Nepravdu strpljivo podnositi
Praštati
Za žive i mrtve Boga moliti +

Grijesi protiv Duha Svetoga
Ne ufati se u spasenje
Zlo se ufati u spasenje bez dobrih djela
Suprotiviti se istini poznatoj
Zavidjeti duhovnim dobrima svoga bližnjega
Otvrdnuti u grijehu
Ne pokajati se ni na smrti. +

Četiri stožerne kreposti
Razboritost
Priprema praktični razum
Pravednost
Ona se odražava u čvrstoj i stalnoj volji
Jakost
Jača u nevoljama
Umjerenost
Ona obuzdava osjetilne radosti i ujednačava nas. +

Četiri posljednje stvari

Smrt
Sud
Pakao
Nebo +

Četiri grijeha koja zaslužuju kaznu Božju
Ubojstvo s predumišljajem.
Nečisti grijeh protiv prirode.
Potiskivanje siromašnih.
Varati radnike u plaći.

Vjeruj u jednoga Boga
Volim li Boga? Što radim za svoju vjeru, trudim li se osnažiti svoju vjeru? Odstupam li od Boga i njegovih zapovijedi? Izbjegavam li tišinu? Molim li se često, barem jutri, navečer i prije jela? Dajem li si dovoljno vremena? Trudim li se razgovarati s Bogom ili samo bez razmišljanja nabrajam molitve? Jesam li isključio Boga iz pojedinih dijelova svog života? Ponosim li se svojom vjerom ili me je sram iskazati ju pred drugima? Jesam li dobar primjer ili pokušavam li molitvom druge ojačati u vjeri? Jesam li vjerske istine namjerno odbio ili u njih posumnjao? Odbijam li poslušati mudrosti pape? Jesam li praznovjeran? Vjerujem li u Boga ili sam očajan? Bavim li se magijom, spiritizmom?
Ne smijem imati druge bogove uz Boga- tražim li pogrešno pomoć kod vračara, u horoskopu, astrologiji, kartama, ezoterizmu, tarotu, hipnozi?
Bavim li se (istočnim) oblikom meditacije koji nije prihvaćen u kršćanstvu? Slušam li sotonsku glazbu? Idem li samo kod vjerskog iscjelitelja kojeg je provjerio svećenik?
(razlikovanje duhova) +

Ne spominji Božje ime uzalud
Poštujem li sve što je sveto? Jesam li spominjao sveta imena nerazmišljajući i u ljutnji? Jesam li psovao? Jesam li ismijavao Isusa, Križ ili crkvu? Jesam li se pričešćivao u stanju smrtnog grijeha? Jesam li u prethodnoj ispovijedi namjerno prešutio smrtni grijeh? Nisam ispunio zavjet ili obećanje? Jesam li napustio crkvu? Ismijavam li svećenike i redovnike? Jesam li počinio krivokletstvo? +

Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji
Trudim li se nedjelju svjesno slaviti kao dan Gospodnji? Jesam li namjerno propustio svetu misu nedjeljom ili zapovjednim blagdanima? Koliko često? Iz kojeg razloga? Jesam li zakasnio? Jesam li uistinu sudjelovao na svetoj misnoj žrtvi ili sam samo ravnodušno bio tu? Jesam li nedjeljom obavljao neke nepotrebne poslove? (Jesam li ovdje previše velikodušan prema samome sebi?) Pridržavam li se zapovijedi koja nalaže da ne pijem ništa sat prije pričesti? Jesam li druge odvraćao od svete mise?

Ne reci lažna svjedočanstva
Jesam li se trudio biti pošten u svojim riječima i djelima? Jesam li lagao? Koje posljedice je to imalo na mog bližnjeg? Dvoličnost? Moram li lagati samoga sebe jer ne želim uvidjeti istinu? Jesam li sposoban priznati svoje greške? Kako se nosim sa svojom mlakosti u vjeri? +

Ne ukradi
10. zapovijed: ne poželi nikakve tuđe stvari!
Jesam li krao? Jesam li oštetio tuđu stvar? Jesam li ikoga prevario?
Utajio poreze (rad na crno)? Je li povremeno neprijavljeno iznajmljujem gostinjske sobe (ne plaćajući porez)? Jesam li neprofesionalno radio, odglumio bolesti, uzeo vlasništvo tvrtke a da nisam platio? Jesam li bio rastrošan? Jesam li radnike nepošteno plaćao? Jesam li se spreman iskupiti se? Dijelim li svoje stvari sa siromašnima? Jesam li škrt? Kako se služim sa zdravstvenim osiguranjima, osiguranjima općenito i socijalnim osiguranjem? Kako se nosim s poslom, slobodnim vremenom, talentima i zanimanjem? Brinem li se na vrijeme o pravednoj oporuci? +

Ne ubij
Ljubav prema bližnjemu. Trudim li se ljubiti bližnjega svoga? Postoji li u mom životu neprijateljstvo, mržnja, ljutnja, ljubomora, nezahvalnost, gnjev (osveta), zle želje, zavist, ružne priče o drugima? Pomažem li drugima? Jesam li uvrijedio nekoga? Jesam li bio ogorčen i zao? Jesam li bio loš primjer? Jesam li druge naveo na grijeh? Jesam li ugrozio zdravlje ili ljudski život? Štetim li sebi ili drugima pušenjem? Kako se ponašam u prometu? Jesam li ubio ili sudjelovao u ubojstvu? Bez samoubojstva! Jesam li ubio pobačajem, eutanazijom, savjetovao pobačaj ili eutanaziju ili sudjelovao u njima? O čemu sam ovisan? (o sebi, hrani, slavi, televiziji, lijekovima, posjedovanju i zabavi, sportu. Igricama, odjeći, sexu, moći, svađi, alkoholu-nikotinu-drogi, ljubomori itd.) Je li bilo uvrede ili klevete? Jesam li od reda? +

Ne sagriješi bludno
9. zapovijed: Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!
Trudim li se imati čiste misli, želje i očekivanja? Jesam li pričao proste viceve ili vodio takve razgovore? Kakav je moj jezik (prost)? Gledam li erotske filmove ili čitam takve časopise? Jesam li izazvao gnjev drugih neprikladnim odijevanjem, ponašanjem, nudizmom? Jesam li se samozadovoljavao? Je li došlo do seksualnog odnosa prije braka? Živim li u izvanbračnoj zajednici? Jesam li počinio preljub? Živim li u dugoročnom preljubu (ponovno stupanje u brak nakon razvoda)? Je li bilo silovanja, istospolnih veza, pornografije, prostitucije, incesta, navođenja na bludnost? Za bračne parove: trudim li se u braku održati iskrenu ljubav i vjernost? Jesam li obziran? Jesam li se trudio biti u braku u skladu s Božjom voljom i crkvenim zakonima? Spremnost na roditeljstvo- planiranje obitelji na prirodni način! (bez zaštita, sterilizacije, surogat majčinstva, doniranje jajašaca i spreme, umjetne oplodnje) odgajamo li djecu u čistoći? +
Poštuj oca i majku
Jesam li prema roditeljima i nadređenima nezahvalan, neljubazan i neposlušan? Poslušam li dobronamjerni savjet roditelja? Jesam li im na raspolaganju kada zatrebaju moju pomoć? Mogu li solidarno razmišljati i činiti ili sam sebičan? Kako obavljam dužnosti koje imam kao otac, majka, sin ili kćer? Je li se kao roditelj trudim oko vjerskog i karakternog odgoja djece?
Jesam li previše popustljiv ili strog? Odvojim li vremena za obitelj? Molimo li se zajedno? Je li olako shvaćam grešne odnose svoje djece? Kako se ponašam kao član zajednice kojoj pripadam: kao član obitelji, zajednice, države i crkve? Pridržavam li se zakona države, u koliko ne odstupaju od Božjih i crkvenih zapovjedi? Jesam li odabrao stranke ili političare koji zastupaju nekršćanske stavove? Odupirem li se ideologiji? +

Molitva za preispitivanje savjesti
Molim Te da mi oprostiš sve nepravde, greške i nemarnosti i sve što sam propustio. Ali zahvaljujem ti se Gospodine za ono što je bilo dobro. . Ti to vodi dalje i dovrši. Molim Ti se za ljude s kojima živim; a i za one ostale koji trebaju moj zagovor. Dopusti nam da zajedno izgradimo jednu veliku obitelj. +

Molitva prije ispovijedi (kajanje i namjera)

Nebeski Oče, zgriješio sam; ne mogu izbrisati svoj grijeh. Samo Ti možeš oprostiti grijehe. Ti si poslao Tvog sina Isusa Krista da na Sebi nosi svu krivnju svijeta i grešnike vrati opet Tebi. Gospodine Isuse Kriste, vrati me s krivog puta na put istine i života. Priznajem svoje grijehe i kajem se za njih, jer me udaljuju od Tebe. Gospodine, oprosti mi i pokloni mi Duha Svoga, da prepoznam Tvoju ljubav i da ju zahvalno uzvratim. Milostivi Bože! Zgriješio sam, ali se želim ponovno potruditi da činim dobro. Poznajem svoje slabosti ali uzdam se u Tvoju pomoć. Želim novi početak uzdajući se u Tvoju pomoć. Imam sljedeću namjeru… +

Zajednička molitva pokore
V: Praznih ruku stojim pred Tobom, Bože. Što Ti donosim?
T: Ne donosim Ti ništa osim mog siromaštva i nedostataka, mojih greški i slabosti, strahova i moje suze i moju malu nadu.
A: Gospodine, ispuni me ponovno i dopusti mi da donesem radost i mir.
V: Praznih ruku stojim pred Tobom, Bože. Što mogu odbaciti?
T: Želim odbaciti imovinu i korist, namjeru i zgrčenost, masku i fasadu i svaku lažnu nadu.
A: Gospodine, ispuni me ponovno i dopusti mi da donesem radost i mir.
V: Praznih ruku stojim pred Tobom, Bože. Imam toliko želja!
T: Molim Ti se za razumijevanje i osjetljivost, za poniznost i spokoj, za tišinu i toplinu i za snažnu nadu.
A: Gospodine, ispuni me ponovno i dopusti mi da donesem radost i mir.

Bez žrtve?
Ti me smatraš vrijednim- i što sam ja odlučio!
Ne dopusti mi da dublje tonem.
Sve što sam želim spasiti, umire- i trči strahu i krilima njegovim.
Što umre-živi.

Već sam „mrtav“ zato što laži kao skretnice vode vlak u propast, koja lažnom slikom „štitnikom“ zbližava oči i želje- i unatoč tome me budiš svako jutro- stvorio si milostivi dan i strpljiv si sa mnom.

Ne mogu nastaviti dalje kao prije, pogledaj mene i moj veliki teret, molim Te, Bože, Duše Sveti- Isuse, oprosti mi- molim Te, oslobodi me mog tereta- STRAH me je- USAMELJEN sam- evo mog tereta- mojih korijena, moje krivnje, mog sve, ne mogu više-

Samo još ležim poput leša i uzdam se u Tvoju pomoć, Isuse.
Isuse? Molim Te, oprosti mi i skini s mene terete, strahove- sa svime što ide uz to- ne želim auto, ne želim muža, ne želim dijete, ne želim novac, ne želim lijekove, ne želim zapravo više ništa- što uopće želiš od mene?

Gdje ste trebam boriti? Koja je volja Tvoja?

Zapravo nemam više ništa. Pogledaj kako me uništavaju, kako mi lome kuk- blagoslovi me, ustrajati ću- iako se čini da je kasno.
sve je srušeno- moje krhotine su sve što Ti mogu pokazati. Ljudi su me svojim psihičkim i i moralnim nasiljem uništili.

Jako mi je žao, Isuse- Ti si dao svoj život a ja sam slab.

Oprosti mi

Ležim dolje s teretom u stomaku
Kada shvatim koliko smo zapravo grešni, pitam se koji je pravi smisao i koja ljubav je istinska.
Ne mogu voljeti, samo za razliku od zla- ljubeći sebično i biti dobar ili biti podložan. Voljeti počinje tek onda kada nesebično djelujem i to ne želim.

Koliko često prevagne Adamov gen?
Isuse, ako ovo pročitaš: Zamijeni DNK koja me iznutra uvijek vodi krivom stablu i koja mi neprestano dopušta da se smanjim ili rastem. Koja mi dopušta da šutim i da se povodim.
Oprosti mi krivnju kojom se pravim da sam manji nego što zapravo jesam iz straha i lažne samozaštite kao i slabost- kojom me je strah jednom stajati na klimavim nogama.

Možeš blagosloviti i voljeti ujedno i osloboditi samo onoga koji to želi i onoga tko ima duha?
Prebaciti u veću brzinu, iako postane neugodno odreći se staroga, Ti si nam dao tu slobodu. Dolazim pred Tebe i vidim- sve te riječi neće spasiti ništa niti ikoga.

Što želiš da učinim? Natrag na staro radno mjesto ili ostati i čekati negdje? Od mjesta do mjesta? Kada se ispovijedam, kažem- da, pokorit ću se i biti skromniji- prilagodit ću se kao kameleon. Kao Petar danas sjedim s Tobom za stolom a sutra ujutro? Do tada ću te već tri puta izdati…
onda sebi samome reći- ja sam dobro, kako će to ići?
Nisam uradio ni dobio ono što sam htio, kako onda mogu ići u život?

Kamo sa grešnicima? Mogu li ti tebi dati grijeh? Ja ih mogu samo ne činiti, ili?
Nosim teret, ležim poput mrtvaca, koga bi još mogao pozvati,

kao Isusa Krista? Tko se još usudi poći u smrt?
Kakav je to teret? Koju vrijednost ima? Kakvu težinu? Što je teže od dopuštenja da ga se oslobodim? Pomozi mi i ovdje. Smiluj mi se, Isuse

ctberlin

Nakon ispovijediBlago onima čiji su zločini izbrisani i grijesi prekriveni. Dobrota i vjernost su se sastale; pravednost i mir su se sljubili. Pronašao sam utjehu; grijesi su mi oprošteni. Tebi sam povjerio svoje grijehe, a ne skriomoju nepravdu, moj Bože, kako ću Te sada slaviti! Oslobodio si me grijeha i ispunio radošću! Nisam uništen zahvaljujući dobroti Gospodinovoj. Milosrđe Gospodnje hvaliti ću zauvijek.
Hvali dušo moja, Gospodina, svim srcem svojim Njegovo sveto ime. On oprašta sve grijehe, on liječi sve tvoje rane, čuva tvoj život od propasti, daje ti svoju dobrotu i ljubav. Hvalite i slavite Gospodina, jer je dobar, jer je vječna ljubav Njegova. Amen. Djevice, Majko Božja, dopusti mi da budem sav Tvoj. Ne zaboravi izmoliti pokoru. +

Novi identitet- što sada?
Zahvalno srce je slaveći pred Tobom. Vrag si je dopustio iživljavati se na meni. Ili sam mu ja ostavio vrata otvorena? „Kada će se srce prestati nadati? Kada će se zadnja iskra vjere konačno ugasiti u tom čovjeku?“ No, poput Joba mi stavljaš nešto u srce, što nitko ne može ukrasti. Iako to drugi ne vide.

Da me nitko nije stiskao poput paste za zube, ne bi se nikad znalo što je u meni.
Ali nažalost je spoznaja kao i kod Adama i Eve donijela nešto sa sobom.
No, kako je dobro živjeti u dobu Novog zavjeta.

Prepoznajem li to da Isus mora demonima samo zapovjediti da odu- hm, onda se pitam koji ti se čovjek uopće želi i može suprotstaviti. Koja sila se s tobom želi natjecati. Neprijatelju je bolje da se ne svađa sa mnom jer se od sada svađa s Tobom.

Kako da se susretnem s Tobom? Da te povučem za plašt? Za tvoju odjeću? Je li Te volim samo zato što ozdravljaš? Je li Te volim samo zato što time dobivam nešto zauzvrat? Priznanje? Život? Novac? Ljubav? Ili ću napustiti svoj stari život jer jednostavno pokrećeš nešto u meni? Mogu li ja to? Kako mogu pomoću brodu u mojoj oluji? Možeš li mi pomoći skinuti teret s broda? Ugovori itd. …? Ili to mogu sam? Ugovori, itd.? Ili to mogu sam? Jesam li već zakasnio? Ili me zapravo ni ne napuštaš?

Isuse, što zapravo vidiš u meni?
Da moj karakter simbolično nalikuje životinji, što bi ti vidio u njemu?
Koje vrijednosti su Tebi najvažnije? Gdje me sada trebaš?
Koji je moj poziv prema Tebi? Smijem li to jednostavno jednom upitati?
Ili što ću odgovoriti kada me upitaš, što je to- što želim od Tebe.
?
Ti možeš bez srama svom učeniku prati noge-
Možeš izgubljenog uspraviti.
Mrtve oživjeti, bolesne izliječiti.

Što trebam uraditi da se susretnem s Tobom? Želim razumjeti Tvoju volju, Tvojom mudrosti pobijediti osjećaje straha, iskusiti Tvoju ljubav i oprost. Tebe doživjeti. Tebe voljeti, pomozi mi u tome- ne dopusti mi da potonem. Ja sam samo čovjek, Ti si Bog.

ctberlin

O Bože, ja vjerujem


O Bože ja vjerujem, ja znam i priznajem: Ti si moj Bog i moj Gospodin.
U mnogim i velikim stvarima sam uvrijedio tvoju slavu. Umnožavao sam svoje grijehe, tako da i ne znam sigurno broj svojih uvreda. O ja sam jadni grešnik! Bježim tvom milosrđu. Kajem se i bole me svi moji grijesi, jer sam Tebe Presvetog time uvrijedio i moju dušu, Tvoju sliku, oskvrnuo. O oprosti mi sve moje grijehe! Želim se popraviti i odlučan sam nikada više ne odstupati od Tvoje volje. Molim Te, ne odbacuj me od sebe, jer za mene ne postoji drugo utočište osim Tebe, kojeg volim iznad svega. Ne odbacuj me zbog mojih nedjela, nego me kazni – ali na nježan način, prema količini tvog milosrđa. Za to molim iskreno Tvoju vječnu dobrotu. Amen. Od Svetog Bernharda. +

Kajanje i namjera
Moj Bože i Gospodine! Opet sam u nečem pogriješio. Svojim grijesima sam zanemario tvoj mudri plan, uvrijedio te i za to zaslužujem kaznu. Oprosti mi! Žao mi je. Znam da se mnogo toga mora promijeniti, popraviti. Tvoj znak će odsada biti smjernica mog djelovanja. Želim te voljeti time što ću više cijeniti tvoje zapovijedi. Pomozi meni jadnom, slabom čovjeku, da tu namjeru provedem u djelo. Amen.

Marijo, bez ljage istočnog grijeha, moli za mene! +

Kajanje i namjera
Moj Bože i Gospodine! Često sam griješio i zaslužio sam Tvoju pravednu kaznu. Budi milostiv prema meni grešniku! Tvoj Božanski Sin za mene je umro na križu, a ja sam njegovu ljubav uzvratio nezahvalnošću. Od srca mi je žao zbog toga. A ti, moj nebeski Oče, ti si beskrajno dobar, a ja sam Te kroz moje grijehe tako rastužio i razljutio. Kajem se iz svega srca i čvrsto odlučujem, da ću se popraviti i da neću više griješiti. Daj mi za to Tvoju milost. Amen. +

Izvor: www.kath.eu.tf/

Grižnja savjesti
Grižnja savjestiGrižnja savjesti
Uvijek iznova se javljaju sumnja i pitanja, da li su to sumnje od neprijatelja?
Što se događa? Sve je teže donositi odluke...
Tko može pomoći?
Vrijeme prolazi a pregled se čini kao raj prije obzora, o kad bi već bilo jutro...
Gdje sa strahom? Gdje sa krivnjom?
Odgovori mi Bože? Svi me pitaju – zašto Bog to dopušta...?

Kraj mene u čamcu već stoji jedan čovjek – valovi se prelamaju preko ruba čamca -
„Ne boj se“ – Pružam mu ruku i ne znam kamo me vodi, ali osjećaj je iskren i siguran.
To u stvari više nije osjećaj nego odluka unatoč strahu i nemogućnostima – ali čovjek koji me vodi za ruku kaže da trebam imati više vjere – ja? Vrijeme prolazi, čitava vječnost prolazi...

Oluja se stišava i magla je nestala, sunce se pojavljuje – pristajemo, ja mogu hodati i na vodi? Ali svi govore da to ne može.

Ja govorim istinu, ja podržavam ono što je i to je u redu. Nažalost ne mogu hodati na vodi- ali razumijem na što se mislilo i misli. Samo sam se htio ispovijediti... i mislio sam da se onda moram prevrnuti...

Ali čim sam se odlučio Isusa uzeti za ruku, on nije mrzio grešnika – nego samo grijeh, koji je prošao i nije vladao sa mnom.
Samo sam tako mogao naučiti i vidjeti što mi je „čovjek“ želio dati...

Tako predivno, on je svima potreban i čak je za mene tu, kada pustim sve laži, sve grijehe, sve strahove i sve sumnje

i ono prolazi samo kroz oluju, Bog je sve stvorio i rekao da je tako dobro...

Crkvene zapovijedi (KKK 2042-2043)
1. Slušaj pobožno svetu Misu u nedjelju i zapovjedne blagdane.
2. Svake se godine najmanje jedanput ispovjedi!
3. Pričesti se barem o Uskrsu i u smrtnoj opasnosti!
4. Svetkuj zapovjedne blagdane!
5. Posti zapovjedne postove!
Za 2) Napredak u duhovnom životu i Božja ljubav zahtjevaju čestu, redovnu ispovijed.
Za 3) Ova zapovijed jamči najmanju mjeru za primanje tijela i krvi Kristove.
Tko voli Boga svim srcem svojim, zalaže se za čisto srce i čezne za čestim pričešćivanjem.
Za 4) Zapovjedni blagdani osim nedjelja su:
1. siječnja Sv. Marija Bogorodica
15.kolovoza Uznesenje Blažene Djevice Marije
6.siječnja Bogojavljenje,
Uskrsni ponedjeljak
1.studenog Svi Sveti,
Uzašašće
25.prosinca Rođenje Gospodinovo,
Duhovi
26.prosinca Drugi dan Božića,
Tjelovo
Za 5) Peta zapovijed osigurava vrijeme odricanja i kajanja, koji nas pripremaju za liturgijska slavlja. Pridonose našem preuzimanju moći nad našim nagonima i slobodom srca. Na Čistu srijedu i Veliki petak: samo jedan obrok na dan i odricanje od mesnih jela (jednostavna hrana)
Svaki petak: odricanje od mesnih jela ili neka druga žrtva, koju sami biramo. Obveza odricanja vrijedi od 14.godine života, obveza posta od 18.do 60.godine života. Ispričan je onaj koji je zbog bolesti, putovanja, tuđeg stola ili jakog tjelesnog rada spriječen u postu.
S crkvenim odobrenjem za tiskanje Episkopalni ordinarijat Augsburg
Br. 542 od 24.veljače 1999 prelat Konstantin Kohler, Generalni vikar
Izdavač: Renate Immler Akamser Str. 5, D-87509 Immenstadt – Eckarts +

Podsjetnik/provjera od 10 sekundi u Krista

„Svatko dobije – što vjeruje“!
Zato pazi na svoje misli, riječi i djela...
Mjerilom kojim ti mjeriš, i tebe se mjeri.
Istina priziva blagoslov, a laž proklestvo
Tko se sam želi spasiti, gubi svoj život. Tko „izgubi“ svoj život (ovdje se misli simbolično), bit će spašen.
Tko je Isus za tebe? Pitajmo se – što želim ja? Ili – što ti želiš da ja učinim? Riječi teže manje od djela. Možeš li mladoženji dodati ulje? Ostaviti svjetiljku da gori?
Ili je već sve izgorilo, kada ON dođe?
Brineš li se za Svjetlo Kristovo?
Sada TEBE pitam – što znači ostaviti svjetlo da gori da bi mogli ići dalje.
Amen
ctberlin